Okosodó

Cápák a keresőmben - Természetfilmek a Filmdzsungel TV-n

FilmdzsungelNem tudom pontosan eddig mennyit merültem, de azt tudom hogy még soha nem voltam víz alatt fényképező nélkül. A fényképezőm az állandó merülőtársam. Már több ezer órát töltöttünk együtt víz alatt. Évek óta járjuk a Vörös-tengert, Karib-tengert, Indonéziát és a Csendes-óceánt. Mindenhol jártunk már, és csak a cápákat kerestük.

Bővebben...

Bűvösvölgy országos hálózattá bővül

BűvösvölgyBűvösvölgy Magyarország első médiaértés-oktató központja, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozott létre. Egyedülállóan komplex módon, játékosan és interaktívan tanítja a 9-16 év közötti gyerekeket a média tudatos és biztonságos használatára.

Bővebben...

Játék iskolásoknak - Sárga rókagomba

Sárga rókagombaNövénynévben rejlő állatnevek - A Márai Sándor Könyvtár játékába az iskolások bármikor bekapcsolódhatnak, utólag is. Olyan növényneveket gyűjtöttek össze, amelyek állatneveket rejtenek. Minden hónapban ezekről a növényekről és állatokról tesznek fel kérdéseket. Az októberi téma: a sárga rókagomba.

Bővebben...

Dömötör napi népszokások, dömötörözés

Szent Demeter Dömötör napja van. A hideg idő beálltával, ahogy a napok egyre rövidültek, az állatokat behajtották a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A Hortobágyon is készülődnek télre a pásztorok. A régi népszokás hagyományait követve szombat délelőtt a hortobágyi kilenclyukú hídon áthajtották a rackanyájat, a magyar szürke marhákat és a nóniusz méneket.

Bővebben...

Magyarország összes madárfaja az interneten

Búbosbanka - mmme.huA Magyar Madártani Egyesület internetes oldalán elérhetővé vált Magyarország madárfajainak részletes adatbázisa! A kontinensünkön megfigyelt mintegy 800 madárfaj fele fészkelőként, vonulóként vagy kóborlóként hazánkban is előkerült.

Bővebben...

Számtani műveletek kupakkal

Összeadás kupakkalEgyszerű számtani műveletek, összeadás szemléltetésére használhatjuk ily módon a kupakokat. Az üres szívekben annyi kupakot kell elhelyezni, hogy a megadott eredményt kapjuk. Készítsünk több lapot, különféle összegekkel, és adjunk mellé sok színes kupakot.

Bővebben...