Ilyen egy Cifra Palota a Müpában

Jumurdzsák A Cifra Palota a Müpában hagyományos vasárnap délelőtti családi program. 10:00 és 13:00 között több helyszínen párhuzamosan folynak foglalkozások, melyek valamilyen téma köré szerveződnek. Rendszerint interaktív zenei, színházi előadásokra várják a gyerekeket, már a legkisebb korosztálytól egészen 12 éves korig.


A programok előtt, után és közben pedig kreatív-kézműves tevékenységekbe lehet bekapcsolódni.
A mai délelőtt török kori tematikát követett. Koncertet adott a Presto Kamaraegyüttes, aztán a Majorka Színház bemutatta A kékfestő inas c. darabját és ezt követően gyerek jazzt is hallhattunk.

Presto Kamaraegyüttes, és a Majorka Színház


A kreatív tevékenységek nagyon izgalmasak voltak. A bejárattól jobbra, az impozáns méretű Előtérben folyt a munka. Hat-nyolc hatalmas asztal köré gyűltek a kicsik, mindenütt más foglalkozás várta őket. Hozzáértő segítség mellett repülő szőnyeget ragasztottak, megfestették a kiskakast és a gyémánt félkrajcárját, kifestették Jumurdzsák arcképét vagy textildarabokat ragasztottak turbánnak, titkosírással levelet írtak, ékszert készítettek gyöngyből... 

Repülő szőnyeg

A szőnyeg sok kisebb elemből áll, ezek mindegyikét egy-egy gyerek színezte vagy festette ki. Az elemek összeragasztásával állt össze végül a szőnyeg. A gyerekek kaptak egy lapot, megrajzolták a mintát: a minta elkészítéséhez három egymásba illeszthető sablont használtak, ezeket kívülről befelé, a nagy alakzattól haladva a legkisebbig körberajzolták ceruzával és így elkészült az a rajz, amit színezni kellett és végül kivágni majd felragasztani.

A kiskakas és a félkrajcárja

A kiskakas félig előregyártott formában került a gyerekek elé: kartonlapra ragasztott 3dimenziós kiskakasokról van szó, a hengeres testüknek csak a pereme volt rögzítve a kartonra, a test kidomborodott a sík lapból. A testhez kapoccsal rögzített nyakrész mozgatható volt. Az egyik láb drótból volt meghajítva, a másikat meg kellett rajzolniuk. A kompozícióhoz többféle anyagot használhattak: festett papírcsíkokat, színes tollakat, fonalat, festett tollazatot papírból...