2014. máj. 13., kedd 12:00

Bakonynána, Római-fürdő-vízesés

Értékelés:
(0 szavazat)

Zirc közelében található Bakonynána, ahol van egy csodálatos hely, a Gaja-patak vízesése. A szoros sziklaszurdokon áttörő patak lépcsőzetes medencéket alakított ki, ezért kapta a Római-fürdő nevet. A patak melletti utat a sziklás szurdok szakadéka zárja le, a patak itt vízesésként csobog alá. Sokan felkeresik ezt a helyet, a völgyben piknikező is található, kőből készült tűzrakó helyekkel. 

Bakonynána az Északi-Bakonyban, a Gaja-patak mellett fekszik. Zsáktelepülés, amely Zirc (14 km) felől Dudaron át érhető el. A község területe a római korban is lakott volt, az Irtásföldön nagyobb méretű római falu (vicus) maradványait tárták fel. A mai település valószínűleg már a 13. században is létezett, de első okleveles említése csak 1488-ból maradt ránk Nána néven. A Bakony kiterjedt erdőségei hajdan betyárok, bujdosók, szegénylegények számára nyújtottak menedéket, rejtekadó hajlékot.

 

Bakonynána, Római fürdő-vízesés


A Gaja-patak közel 2 km hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgye, vízeséssel.

Bakonynána, Római fürdő-vízesés


A leszakadó magas mészkőfalak között a Római-fürdőként ismert vízesésben ömlik alá a víz.

Bakonynána, Római fürdő-vízesés

 

Bakonynána, Római fürdő-vízesésA szurdok látványossága mellett geológiai érdekességként a völgyoldalban nyíló Savanyú Jóska-barlang, a patakszinten kezdődő szűk forrásbarlang és egy pusztuló mésztufa képződmény figyelhető meg. A közelben találjuk a Vadalmás, más néven Szerelem-forrást.


Képes beszámoló a Temészetjárók blogon

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.