2015. október 27., kedd 09:34

A celldömölki Vulkánház

Értékelés:
(0 szavazat)

A Kemenes Vulkánpark az ország egyetlen vulkanológiai kiállítása, izgalmas benti programokat és egy kiadós vulkántúrát is ígér. Vulkánokkal, kitörésekkel, földrengésekkel ismerkedhetünk itt, az egyik kihunyt vulkán közelébe épült vulkánparkban. Közelebb hozza és segít megérteni a tűzhányók működését. Az épület külső és belső megjelenésében is kuriózumnak számít. A szürke színű beton és a vörös árnyalatú Cor-ten acél már messziről azt súgja a látogatónak, hogy nem mindennapi helyre készül betérni. Még csak sejti, de már érzi, hogy párhuzam vonható az épület kültéri megjelenése és a tűzhányók izgalmas világa között. A komplexumot méltán nevezhetjük Vulkánháznak, közvetlenül mellette terül el természet által alkotott ihletője, az 5 és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy.Kemenes Vulkánpark

Ez a speciális közeg ad otthont annak az országos szinten is egyedülálló kiállításnak, mely közel 1000 m2-en keresztül mutatja be bolygónk vulkánosságát. Az intézmény a modern világ és a hagyományos múzeum egyfajta keveréke. A látványos, interaktív tárlat attrakciói közt minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt. Az érintőképernyős monitorok, a mozi, illetve a különböző vulkáni kísérőjelenségek szimulátorai leginkább a fiatalabb generáció képviselői figyelmét kötik le, a felnőttek pedig a hatalmas információmennyiséget tartalmazó tradicionális infografikák, makettek és modellek változatos kínálatából bővíthetik ismereteiket.
 
A Felfedezőterem a vulkánosság jelenségeivel ismertet meg, interaktív eszközök segítségével. A Tűzhányóterem az anyagok és formák kincsestára. Bemutatja a vulkánokat felépítő anyagokat: kőzeteket és ásványokat, valamint azon jellegzetes formákat, amelyekké a vulkánok válhatnak. A tér közepét Európa legnagyobb és legismertebb működő tűzhányója, az Etna élethű mása foglalja el. A Naprendszer-terem naprendszerünk távoli bolygóira és holdjaira repít el, űrhajó-szimulátor segítségével ismertetve meg az érdeklődőket az ott zajló vulkanikus tevékenységekkel. A Szimulációs teremben a megszilárdult lávafelszínen járás mellett, a legkorszerűbb számítógépes programokkal modellezett lávaöntő- és robbanásos kitöréseket, valamint a vulkánok erózióját láthatják.

Celldömölkön, a Ság-hegy festői, természetvédelmi területének határában épült Kemenes Vulkánparkban - amely 2013-ban elnyerte Az év ökoturisztikai látogatóközpontja címet - válaszokat kapunk a vulkánokkal kapcsolatos kérdéseinkre, bepillanthatunk a földrengések, kitörések keletkezésének rejtélyeibe is.  A Vulkánpark egy 2013-ban nyitott, 21. századi technikát alkalmazó, interaktív kiállítás, ami játékosan fejleszti az érdeklődők geológiai, földrajzi ismereteit. A kiállítás tabletek, projektorok és érintőképernyők segítségével mutatja be Földünk legjelentősebb vulkánjainak példáján keresztül azok formavilágát, felépítését, kiszámíthatatlan természetét.

Nyitva tartás:
Március -Október 31.
Kedd - Vasárnap 10:00 - 18:00
Október 26. 10:00 - 18:00
November 1. zárva
November 2. - november 30.
Kedd - Vasárnap 10:00 - 17:00

December 1-től márciusig a látogatóközpont zárva tart, azonban csoportok számára tárlatvezetés, túravezetés, foglalkozások tartása előzetes  bejelentkezés alapján lehetséges!

Ünnepi nyitva tartás:
December 27-30. 09:00-17:00

Cím: 9500 Celldömölk, Sághegyalja körút 1.

tovább: Vulkánház


Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.