2015. október 28., szerda 17:53

Séta a vulkán belsejében

Értékelés:
(1 szavazat)

Biciklivel is meg lehet közelíteni hazánk egyik legfiatalabb vulkánját, a Ság-hegyet. A Ság tanúhegy Vas megye keleti részén, a Kemenesalján 279 méter magasan emelkedik Celldömölk fölött. A hegyre felkaptatva besétálhatunk a tűzhányó belsejébe. A 20. században bazaltot bányásztak itt, a bányaműveléssel kialakított terek teszik lehetővé, hogy bepillanthassunk a vulkán belsejébe. Ma a Sághegyi Tájvédelmi Körzet található itt.

 


A környező síkságából kiemelkedő hegy egy 5 millió éves tűzhányó maradványa. A tanúhegy lankája homokos pannon képződményekből, a meredekebb kúp vulkáni tufából és bazaltból áll. (A hegytetőn hatalmas, kereszt formájú trianoni emlékmű magasodik, a 30-as években, a környékbeli polgárok adakozásából épült.)

Az egyik felújított bányaépületben kapott helyet a Sághegyi Múzeum, melynek kiállítása 2012-ben teljesen megújult. Az interaktív kiállítás a hegy természeti világát, hely- és kultúrtörténetét mutatja be. A római kori és bronzkori emlékek, a szőlőművelés és a bazaltbányászat eszközei mellett a hegy keletkezésének történetével is megismerkedhetünk. A Múzeum parkjában található Kőpark és játszókert a hazánkban megtalálható vulkanikus kőzeteket mutatja be, a vulkánoszlopokon pedig a Föld legnagyobb vulkánjait ismerhetjük meg.
Ezen kívül óriás puzzle és játszótér várja a látogatókat.


Sághegyi Múzeum kőpark

A közelben található a celldömölki Vulkánház. A Kemenes Vulkánpark az ország egyetlen vulkanológiai kiállítása, izgalmas benti programokat ígér. Vulkánokkal, kitörésekkel, földrengésekkel ismerkedhetünk itt. Közelebb hozza és segít megérteni a tűzhányók működését. A Felfedezőterem kicsiknek és nagyoknak is kézzelfogható élményeket kínál: vulkán- és gejzírkitörés modellje működtethető, van földrengésszimulátor, és a valódi vulkanológusruhát akár fel is próbálhatnak a vállalkozó kedvű látogatók. Az épület külső és belső megjelenésében is kuriózumnak számít.

Kapcsolódó elemek

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.