Játékos fejlesztés

Az éneklési képesség fejlődése kisgyermekkorban

Az éneklés kisgyermekkorbanA csecsemő hangadásában egy éves kor körül válik szét az ének és a beszéd. Az éneklés kezdetben mint a hanggal való játék jelenik meg. Dowling (1985) megfigyelése szerint a gőgicséléstől és a beszédtől határozottan megkülönböztethető éneklés 18 hónapos kor tájékán jelenik meg.

Bővebben...

Játék és tanulás gombokkal

Játékos tanulás gombokkalNem is sejtjük, mennyi játékötlet, matematikai tapasztalatszerzés, problémahelyzet, és fejlesztési lehetőség rejlik egy gombos dobozban!  Borítsuk ki az asztalra a gombjainkat, és biztos vagyok benne, hogy az ovis-kisiskolás gyerekeink felállnak a számítógép mellől! - ötletek Sárosdi Virágtól.

Bővebben...

Zenei fejlesztés kisgyermekkorban

fotó: MÁV SzimfonikusokEdwin Gordon az amerikai zeneoktatás legnagyobb tekintélye. A zenei tehetségről vallott teóriája szerint a zenei tehetség nem más, mint veleszületett potenciál, ami kilencéves korig fejlődőképes, és befolyásolható mind kedvező, mind kedvezőtlen irányban (Gordon 1971).

Bővebben...

A zenei tehetség felismerése és fejlesztése

fotó: betterparentingTurmezeyné Heller Erika zenei tehetséggondozásról írt könyve A zenei tehetség felismerése és fejlesztése a Géniusz Könyvek sorozatban jelent meg.
A zenei tehetség egyike azoknak a tehetségterületeknek, amely már a korai gyerekkorban megnyilvánul.

Bővebben...