2015. november 04., szerda 20:36

Popeye spenótimádata mögött egy matematikai baki áll

Kategória: Filmekről
Értékelés:
(0 szavazat)

Popeye 1929. január 19-én bukkant fel először a Thimble Theatre című képregény hasábjain. Szülőatyja Elzie Crisler Segar amerikai grafikus volt, ő írta és rajzolta Popeye történeteit. A képregény kezdetben Olívia Oylról és családjáról szólt. Popeye-t eredetileg csak mellékszereplőnek szánták. A tengerész-figura azonban annyira népszerűnek bizonyult, hogy később többször visszatért bajt keverni az Oyl család napi történeteibe, majd végzetesen beleszeretett Olíviába. Az első Popeye-rajzfilm 1933-ban készült (Dave Fleischer a Paramount Stúdió megbízásából készítette el).
Popeye elképesztően sikeres volt. A rajzfilmfigura miatt a harmincas években 33%-kal nőtt a spenótfogyasztás az USA-ban, népszerűsége az évtized végére a Disney-figurákét is túlszárnyalta. 1937-ben Crystal City-ben (Texas) – 'a spenót fővárosában' – E. C. Segar tiszteletére Popeye szobrot állítottak. Popeye az első rajzfilmkarakter, akiről köztéri szobor készült.

Ám a háttérben a történelem egyik nagy matematikai bakija áll: egy rosszul elhelyezett tizedesvessző szülte Popeye, a tengerész legendás spenótimádatát. A növény vastartalmát kutató kémikus óriási szarvashibát követett el - írja a Múlt-kor egyik cikkében -, amikor számításai során rossz helyre helyezett egy tizedesvesszőt. 1870-ben a német Erich von Wolf a spenót és egyéb zöldségek vastartalmát kutatta, de mikor végső téziseit papírra vetette, hibát vétett, így a spenót mellé tízszer nagyobb vastartalom került. Wolf kutatása nyomán így az terjedt el, hogy 100 gramm spenót 35 milligramm vasat tartalmaz, ez a szám valójában azonban tized akkora, mindössze 3,5 milligramm.
Ezt a rajfilm alkotói is átvették, s ez adta az ötletet ahhoz, hogy Popeye, a tengerész spenótot egyen, amitől óriásira nőnek az izmai. Bár Wolf hibáját 1937-ben korrigálták, de a rajzfilmkarakter nyomán sokan a mai napig úgy tudják, hogy a spenót az egyik legnagyobb vastartalmú zöldségünk. 1981-ben a British Medical Journal is megpróbálta eloszlatni a mítoszt.


1938-ban Elzie Segar halála után Popeye-t a magyar származású, de már Amerikában született Bela Zaboly rajzolta tovább. A képregények már Popeye, a tengerész (Popeye, the Sailorman) címmel folytatódtak.
Popeye az egyik legnépszerűbb rajzfilmfigura volt 1930 és 1960 között. Ebben az időszakban 753 epizód készült.

1980-ban a Paramount Pictures élőszereplős filmet mutatott be. Popeye-t Robin Williams, Oliviát Shelly Duvall (a Ragyogás női főszereplője) alakította, a filmet Robert Altman rendezte.
Popeye (színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 114 perc, 1980)
Port.hu értékelés: 6,7/10 pont


 

A történet: Napkeltekor, egy kiadós vihar után magányos tengerész érkezik kis csónakján Sweetheaven kikötőjébe. Az első ember, akivel találkozik, fekete öltönyt hord és azonnal bírságot ró ki rá. Tengerészünk, aki a Popeye nevet viseli, végigsétál a városka főutcáján és nem érti, miért menekülnek előle pánikszerűen a helybeli lakosok. Nagy nehezen talál magának egy kiadó szobát, ahol a népes család számos tagja mellett megismerkedik az esküvőjére készülő házikisasszonnyal, Olivával is. A vőlegényjelölt fontos ember a városkában, az ő szavára hunynak ki esténként a lámpák. Amikor Oliva az eljegyzése estéjén belebotlik Popeye-be, nem is sejti, hogy ez egy sorsfordító pillanat. A hosszú és unalmas beszélgetés végén ugyanis kiderül, hogy Oliva kosarába valaki egy csecsemőt csempészett egy cédulával, amelyből kiderül, hogy az ismeretlen anya Popeye féltő gondjaira bízza gyermekét...

fotó: popeye.com/history/

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.