2014. máj. 15., csütörtök 11:16

Ötvenéves a Nutella. Házi receptek

Értékelés:
(0 szavazat)

Olaszországban és a világ számos országában megünneplik a gyerekek és felnőttek kedvencének és egyben élelmiszeripari sikerterméknek számító Nutella mogyorókrémet, amely fél évszázaddal ezelőtt jelent meg. A Nutella mogyorókrém az egyik legismertebb és legsikeresebb olasz termék. A Ferrero édességgyár és Olaszország egyik jelképe, az olasz kreativitás ikonja. A Nutella a második világháború utáni Itália gazdasági talpra állásának is a szimbóluma. Számos könyv dolgozta fel szerepét, filmre vitték, sőt dalt is írtak az olaszok kedvenc "édességéről".
A Nutellának 30 millió rajongója van a Facebookon. Az évfordulóra elindult a nutellastories.com honlap is.

Az évente 350 ezer tonna mennyiségben előállított Nutellát a világ csaknem száz országában fogyasztják, az olasz családok 80 százaléka vásárolja. A Nutella évi 1,7 milliárd euró bevételt hoz a Ferrerónak, ez a vállalat teljes forgalmának 20 százalékát adja.
A Ferrero családi vállalkozásként indult és a mai napig az maradt, igaz, világméretűvé nőtt. A nyilvánosságot kerülő Ferreróék alkotják Olaszország leggazdagabb családját. A Nutellát tíz gyárban gyártják, ezekből öt Európában van, és ötven éve egyetlen egy óra sztrájkot sem tartottak.


Mi otthon, házilag is elkészíthetjük a csokis mogyorókrémet.  Itt egy paleo recept:

Hozzávalók:

  • 2 csésze egész mogyoró (nem sózott)
  • 170g étcsokoládé
  • 4ek kókuszolaj

A mogyorót ledaráljuk, majd belekeverjük a csokirémbe (a kókuszolajból és a csokoládéból előtte krémet készítünk)  


Az Antalvali oldalán olvasható recept kész mogyorókrémet használ: 

Hozzávalók:

  • 1 rész (pl. 1 evőkanál) 100%-os bio mogyorókrém
  • 1 rész méz
  • 1 rész bio vaj (finomítatlan kókuszvajjal is lehet vegánoknak és tejfehérje érzékenyeknek, csak akkor keményebb lesz, és értelemszerűen egy kicsit drágább)
  • 1 rész kakaópor

Az édesipari céget alapító Pietro Ferrero már a húszas évektől egy kenyérre kenhető és olcsó édes krémet tervezgetett, amelyet az édesanyák a gyerekeiknek adhatnak uzsonnára, de a munkások is szívesen fogyaszthatnak drága felvágott helyett. 1951-ben a Supercrema következett. Pietro fia, Michele Ferrero 1963-tól kísérletezett egy jobban eladható változattal. Megváltoztatta az összetevőket, módosította a címkét és a tégelyt, és kitalálta az új kereskedelmi elnevezést: az angol Nut (mogyoró) szóból az olaszosan csengő -ella végződéssel.

Ferrero központ

A születésnapi ünnepléssorozatra indított nemzetközi Nutella Day (Nutella-nap) első állomása szombaton a piemonti Alba városában lesz. A Ferrero mai napig itt működő gyárából 1964 tavaszán került ki az első Nutella-tégely. Albában bemutatják a Nutellam Cantata című, külön erre az alkalomra komponált kamarazenei darabot, amely természetesen a mogyorókrémet dicsőíti. Az olaszországi programok vasárnap este Nápoly főterén érnek véget Mika brit popsztár Nutella-koncertjével.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.